[...] jedną trzecią populacji ludzkości, laktoza jest nie tylko bezwartościowym składnikiem pożywienia, ale często może powodować niepożądane, przykre objawy uboczne. Szczególnie dużo ludzi dorosłych nie trawiących laktozy, dla których mleko słodkie może być szkodliwe, występuje wśród czarnych. Mleko kwaśne i wszelkiego rodzaju kefiry oraz jogurty, a [...]
[...] w dojrzałych. Biotyna znajduje się głównie w mleku, w warzywach, w mięsie, żółtkach jaj, mące sojowej, nie łuskanym ryżu. Źródłem biotyny są owoce, orzechy, kalafior. Dość dużo biotyny znajduje się w drożdżach, wątrobie, nerkach, trzustce i nadnerczach. W surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej [...]
[...] wyrównanych chorobach nerek i dla osób w starszym wieku. W diecie tej nie podaje się potraw ostrych, wędzonych, smażonych, pieczonych, tłustych, surowych i zawierających dużo błonnika. Należy stosować więcej niż pięć posiłków dziennie, niewielkich objętościowo, co powoduje mniejsze obciążenie układu trawiennego organizmu i lepsze przyswojenie [...]
[...] słonawy smak. Urozmaicenie smakowe daje również czosnek, chrzan, natka pietruszki, koperek, kminek, wanilia oraz sok z cytryny. Należy unikać produktów, które dostarczają dużo soli, takich jak wszelkiego rodzaju kiszonki (kapusta kiszona, ogórki kiszone) i marynaty, sery żółte, konserwy, śledzie solone, wędzonki, pasztety, wędliny podrobowe, [...]
[...] alkoholu po treningu. Jedno z nich, podjęło temat hormonalnej odpowiedzi organizmu na potreningowe spożycie alkoholu, przy dawce 70-80 gram, równowartośći 6-7 piw. Jest tu dużo o „zoptymalizowanym“ przebiegu czasowym składnika odżywczego. Tak czy inaczej, pomimo tak poważnego pijaństwa po treningu, żaden efekt obniżenia testosteronu nie [...]
[...] ESTRY) - składników pompujących (związki argininy np. AAKG, cytruliny) - składników pobudzających/moblizujących (kofeina, l-tyrozyna itd.) Co to dla nas oznacza? Że płacimy dużo za komfort treningu - tzw. bajery. Zastosowanie stacka kreatynowego wcale nie musi oznaczać większych przyrostów siły/masy w porównaniu do formy prostej kreatyny. A [...]
[...] immunoglobiny A (IgA), substancji chemicznej w organizmie, która działa jako bakteria przeciw chorbie, w prównaniu do tych, którzy niestety go nie uprawiali. Lecz co za dużo to nie zdrowo: studenci którzy za często uprawiali seks - 3 razy bądź więcej w tygodniu - mieli dużo niższy poziom IgA niż osoby, które w ogóle nie uprawiały miłości. [...]
[...] w dojrzałych. Biotyna znajduje się głównie w mleku, w warzywach, w mięsie, żółtkach jaj, mące sojowej, nie łuskanym ryżu. Źródłem biotyny są owoce, orzechy, kalafior. Dość dużo biotyny znajduje się w drożdżach, wątrobie, nerkach, trzustce i nadnerczach. W surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej [...]
[...] wydolnościowego. Oto wskazówki, co robić po pierwszych paru tygodniach: a. Jeśli wszystko idzie po twojej myśli, trzymaj się nadal ustalonego planu. b. Jeśli tracisz zbyt dużo kilogramów, zwiększ ilość spożywanych węglowodanów do ok. 6,5g na każdy kilogram masy ciała. To pozwoli ci tracić wagę, zachowując jednocześnie masę mięśniową. Na [...]
[...] w dojrzałych. Biotyna znajduje się głównie w mleku, w warzywach, w mięsie, żółtkach jaj, mące sojowej, nie łuskanym ryżu. Źródłem biotyny są owoce, orzechy, kalafior. Dość dużo biotyny znajduje się w drożdżach, wątrobie, nerkach, trzustce i nadnerczach. W surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej [...]
[...] do uprawy w domu w formie ozdoby. Jadalny kaktus bogaty w składniki odżywcze W naturalnym środowisku osiąga ona wysokość nawet kilku metrów, jednak w mieszkaniu osiąga dużo mniejsze rozmiary. Z racji tego, że należy ona do grupy kaktusów jadalnych, a dokładniej do sukulentów, jest przystosowana do gromadzenia dużej ilości wody, co za tym [...]
Cukier to tzw. puste kalorie dające nagły i krótkotrwały zastrzyk energii. Niestety dieta bogata w cukier wpływa negatywnie na nasze zdrowie, sprzyja otyłości i uszkadza co najmniej 5 ważnych narządów w naszym ciele. Podsumowanie Cukier wpływa nie tylko na Twoją sylwetkę, ale również na funkcjonowanie wielu narządów. Jeśli stopniowo ograniczasz [...]
Obecne trendy żywieniowe sprawiają, że osoby wdrażające modne, systemy żywieniowe pozbawiają się sporej wartości odżywczej, dostarczając tym samym znacznie mniejsze ilości aminokwasów. Korzystanie z produktów light i niskotłuszczowych posiada drugą stronę medalu, która to wskazuje, że produkty tego typu naładowane są GMO, MSG i różnego rodzaju [...]
[...] wsparciem Twojego organizmu. To proste – trenujesz, więc spalasz energię. Ekstrakt z korzenia pieprzycy peruwiańskiej Bardziej znana jako MACA. Roślina ta zawiera bardzo dużo substancji mineralnych i witamin, które są potrzebne każdej aktywnej osobie do prawidłowego funkcjonowania. Maca jest źródłem energii, który wspiera wydolność nie tylko [...]
Czytając tytuł wpisu, na pewno nie ukrywasz zdziwienia. Na jakiej podstawie stwierdzono, że kurkumina (związek aktywny kurkumy) jest suplementem, który nosi miano superbohatera? Posiada anaboliczne moce czy ochrania znacząco tkankę mięśniową? Jeśli tak, to czemu jeszcze o niej nie słyszałeś? Jak wykorzystać suplementację kurkuminą? Jak sugerują [...]
Mleko to częsty dodatek do płatków śniadaniowych czy kawy. Jednak, jeśli masz cukrzycę, to nie możesz zapominać, że zawiera ono także węglowodany, które mogą wpływać na poziom cukru we krwi. Czy chorując na cukrzycę, trzeba zrezygnować z mleka? Nie. Spożywanie umiarkowanych ilości mleka nie jest zabronione. Mleko jest źródłem wapnia, witaminy D [...]
[...] monocytów) - produkowane jest miejscowo w obrębie uszkodzonego śródbłonka, co wskazuje na nieszczelność jelit i ogólnoustrojowe zapalenie Komentarz - ile białka to za dużo? Załóżmy, iż modelowy 30-latek ma 1,8 m wzrostu, waży 84 kg, jest aktywny fizycznie i chciałby zwiększyć masę ciała. Zastosował dietę dostarczającą 4200 kcal dziennie. [...]
[...] krwi. Insulinooporność hamuje niszczenie VLDL, co też ma wpływ na podwyższenie stężenia triglicerydów w surowicy. Biotyna może być więc ważnym elementem diety osób jedzących dużo węglowodanów. Referencje, badania: CristinaRevilla-Monsalve i in. „Biotin supplementation reduces plasma triacylglycerol and VLDL in type 2 diabetic patients and in [...]
[...] stale mają podwyższone stężenie WKT, jedna z teorii wiąże nadmiar tych kwasów we krwi z cukrzycą). A więc jeśli śpisz krótko, a na dodatek w drugiej połowie nocy to masz dużo większą szansę na zaburzenia glikemii i odkładanie się tkanki tłuszczowej, w tym wisceralnej – skorelowanej z wieloma chorobami. W niektórych badaniach wykazano także, [...]
[...] Na każde 10 lat naszego życia, przypada skrócenie snu o 10 minut. Jak podkreślają naukowcy, nie można mówić o jednym optymalnym czasie snu. Ważne, aby zapewniał on dużo sił na cały kolejny dzień. Jednak u coraz większej ilości osób tak się nie dzieje… Wynika to po części z tego, że wymagania stawiane przed nami w codziennym życiu są [...]